Mine favoritteventyr

torsdag 5. mars 2009


Mine favoritt eventyr

Mine favoritt eventyr

Synes det kunne passe å starte min eventyrlige blogg med å nevne opp mine favoritteventyr.

Inspirert av filmen High Fidelity, som er basert på romanen med samme navn av Nick Hornsby, har jeg laget min egen Topp 5 liste.
Min Topp 5 "all time favourite" eventyr liste1. Snehvit og de syv dverger.Soleklar ener. Det var mitt yndlingseventyr fra før jeg kunne lese. Hvorfor vet jeg egentlig ikke, men det har hvertfall lite med Walt Disney filmen å gjøre, for den så jeg ikke før jeg var eldre.

Jeg hadde Grimms orginal verson i en av bøkene mine (Mitt skattekammer), og hørte den på en kassett jeg hadde, som hørespill.

Fortellingen er svært dramatisk og den onde dronningen og hennes handlinger mot Snehvit gjorde dypt inntrykk. Språket (en datter så rød som blod, hvit som sne og sort som ibenholt) og alle de mystiske symbolene ( epler, speil, blod, menneskehjerte) tror jeg også var med på å fenge meg. Dessuten tror jeg at Snehvits mørke hår, gjorde at jeg identifiserte meg med henne.

I ettertid har jeg lest psykologiske analyser av Bruno Bettelheim, og det var forsåvidt interessant.

Jeg har aldri fortalt eventyret selv, for når jeg skal gjøre det, skal det gjøres ordentlig, helt 100 % gjennomført, som en fortellerteater forestilling. Gjerne en verson for voksne og unge.

Fakta om eventyret

The annotated Snow white and the seven dwarfs

2. FølgesvennenSom liten pleide jeg å lese i en bok som sto i Bestefars bokhylle. Det var et av bindene til Asbjørnen & Moes eventyr samling. Dette eventyret leste jeg svært ofte, om og om igjen.

Det er et kompekst eventyr, og skiller seg klart ut fra de andre undereventyrene i norsk eventyrtradisjon. Her er mange overraskende elementer underveis, og svært spennende.

Jeg husker at en av tingene som fasinerte meg mest var den vakre prinsessen som var så fortrollet, at hun var forelsket i det fæle onde trollet.

(Uff... Hva ville ikke en psykolog fått ut av dette!)

Les eventyret her

3. Selskinn SelsinnEn myte fra Grønland, som jeg leste i boka, "Kvinner som løper med ulver" da jeg tok drama grunnfag på DMMH. Da vi skulle ta praktisk eksamen fikk vi utdelt hver vår fortelling fra denne, som vi skulle lage et barne- eller ungdomsteaterstykke av. Min gruppe fikk ikke denne fortellingen, men jeg ble veldig fasinert av denne historien som handler om en selkvinne, som blir presset til å gifte seg med en mann som har stjålet selskinnet/hammen hennes.

Da jeg tok fortellerstudiet var det denne fortellingen jeg valgte å fortelle på min fortellereksamen. Det gikk kjempebra. Tror nesten jeg kan si at denne fortellingen var en grunn til at jeg tok fortellerstudiet.

Denne fortellingen forteller jeg stadig.

4. FroskeprinsessenEt russisk folkeeventyr hvor det ikke er prinsessen som kysser frosken, men prinsen som får en froskebrud, som viser seg til å være en .... riktig, ja en prinsesse. Fantastisk fortelling. De russiske folkeeventyrene er spennende og den grusomme heksen Baba-Jaga er fasinerende ond og fæl.

Dette er også et eventyr jeg fikk med meg i barndommen og som jeg aldri har glemt. Mener dette ble opplest på barne tv med bilder til på 70-80 tallet. Tror ikke det var tegnefilm, men er usikker. Kunne godt tenke meg til å lage en forestilling av denne med russisk folkemusikk til.

Les eventyret her

Fakta om eventyret

5. AskepottOrginalversonen selvfølgelig, som er mer detaljert og nyansert enn Disney versonen. Askepott fremstår som en langt mer kompleks og sterk karakter. Dessuten elsker jeg delen hvor søstrene skjærer av seg stortå og hæler for å få skoen til å passe dem. Men blir avslørt når duene kurrer til prinsen: ro-ko-ko-ko det drypper blod fra brudens sko.... Fantastisk!

Ble kjent med den versonen da jeg hadde teater i valg fag i 6. klasse. Vi hadde Sigrid Engan som lærer, og da rollene ble utdelt, og jeg ikke ble utdelt rollen som Askepott, valgte jeg rollen som den onde stemoren med glede.

Det finnes utallige varianter av dette eventyret hele verden over. Norsk variant er Kari Trestakk i Asbjørnsen & Moe.

Les fakta om eventyret

Les Grimms varianten her
Det oppstod en feil i denne gadgeten