mandag 16. april 2012

Lyst til å lese - litteraturformidling

Foto: Heidi Nikolaisen
 I dag hadde jeg en aldri så liten premiere på et nytt formidlingsprosjekt. Det er et samarbeid med bibliotekene i Salten, og er inpirert av andre lignende bok-åpner prosjekt andre steder i landet. Jeg fungerer som en slags litteraturformidler/forteller, hvor jeg presenterer fire bøker for ungdomstrinnene.

Det var veldig spennende ettersom jeg faktisk ikke har gjort akkurat dette før. Jeg skal ikke bare lese opp et kapittel fra boka, men presentere den med bruk av mine fortellerteknikker og metoder. Jeg har de siste to månedene derfor jobbet med fire ulike bøker som jeg har funnet en form og metode å presentere dem på. Likevel er det viktig å ikke endre historien eller handlingen i boken, og heller ikke si for mye. Formidlingen skal pirre og inspirere de unge til å lese disse eller andre bøker.

I dag var det elever fra Straumen skole som fikk starten på denne formidlingsturneen. Jeg syns det gikk ganske bra, jeg. Litt stor gruppe, men alt i alt fungerte det ganske greit til å være første gangen det ble gjennomført med publikum. Imorgen blir det flere grupper med færre elever på Hunstad bibliotek i Bodø.

Det gar vært en spennende prosess å gjøre bøkene til litterære fortellinger, som jeg velger å kalle det. Jeg bruker samme teknikker som jeg gjør når jeg ellers forteller, med tanke på stemme, kroppspråk, rytme osv. Men jeg har funnet en ny dramaturgi i romanenes handling, og plukket ut episoder eller synsvinkler jeg synes passer til boka. Jeg bruker musikk som virkemiddel for å sette an stemningen til de ulike romanene slik at elevene henger med og omstiller seg til noe nytt.

Jeg skal etterhvert komme med en liten omtale av hver bok jeg har jobbet med, og hvordan jeg har valgt å presentere/fortelle dem.

3 kommentarer:

Lise B sa...

Så spennende Eirin! Og å få med seg elever på dette trinnet, kan jo av og til være krevende!

Eirin sa...

ja, det er sant. revende og utfordrende. Men er ganske fonøyd så langt. veldig spennende hvertfall. :-)

Mari sa...

Dette hørtes veldig spennende ut, ja. Jeg skulle ønske jeg fikk sett dette selv(men heldigvis får jeg kanskje si så behøver jeg ingen til å overtale meg til å friste meg til å lese). Det er helt fantastisk at noen arbeider med å få flere unge mennesker til å lese, på en måte er det jo det jeg vil også med bloggingen.

Det oppstod en feil i denne gadgeten