mandag 27. februar 2012

Fakta om Hans og Grete

I once upon a time møter vi Hans og Grete som blir lurt av Den onde dronningen (øverst til høyre) til å gå inn i den blinde heksas (til venstre) pepperkakehus og stjele noe derfra til henne.

I gårdagens episode av Once upon a time fikk vi stfite et bekjentskap med det foreldreløse søskenparet, som vi etterhvert skjønner er Hans og Grete. Her er noen fakta jeg har funnet om eventyret:
  • Brødrene Grimm fikk eventyret fortalt av Dortchen Wild på begynnelsen av 1800 tallet. Dortchen ble etterhvert Wilhelm Grimms kone.
  • Tidligere versjoner av eventyret er av fransk opprinnlse, og et av dem er nedskrevet av Charles Perrault; "Le petit Poucet" (1697).
  • I de tidligste versjonene omtales Hans som Lillebroren og Grete somLillesøsteren, men Grimm gav dem  navnene Hans og Grete. Hans og Grete er navn som ofte går igjen i tyske eventyr, akkurat som Per, Pål og Espen Askeladd i de norske.
  •  Opprinnelig er pepperkakehuset til heksen beskrevet som et hus med vegger av brød, tak av kaker og vinduer av gjennomsiktig sukkertøy. Pepperkakehuset er kommet inn i eventyret i ettertid på grunn av Tysklands lange tradisjoner med å lage pepperkakehus.
  • I 1893 kom operaen om Hans og Grete, skrevet av Humperdinck, og mange mener denne var med på å gjøre eventyret såpass kjent som det ble.
  • I 2013 kommer filmen Hansel and Gretel Witch Hunters. Tommy Wirkola (Kill Buljo, Død snø) debuterer som filmregissør av en engelskspråklig film med denne.
Kilde: SurLaLune Fairy Tales og Screen Rant.

Ingen kommentarer:

Det oppstod en feil i denne gadgeten