tirsdag 26. januar 2010

Butikkvinduer i Berlin

Før jul var jeg og datteren min og besøkte min kusine i Berlin. Det ble fem hektiske dager med mange opplevelser og inntrykk. Veldig flotte dager. Vi gikk forbi utstillingsvinduer som var helt fantastiske, og hvor noen velkjente figurer var bygget i lego.
Hans og Grete
Legg merke til de fine fluesoppene og pepperkakehjertene.

Tornerose
Fantastiske detaljer med uglen i tårnet, og katten som ligger under Torneroses stol.
Snehvit og de syv dvergene
"Zum Bergverk" står det på skiltet.

Translation: When I and my daughter were in Berlin, just before christmas, we saw these wonderful store windows. We recognized the figures from the different fairytales, all made in lego.

Waiting for the storm

løpet av dagen kommer stormen "Ask" rullende over Nord-Norge. Det er fire år siden at stormen "Narve" herjet i fire dager i januar, og mange frykter en lignende storm. I følge yr.no vil ikke "Ask" bli like voldsom som det "Narve" var. Men man kan forvente at stein og grus vil fly gjennom lufta, ettersom det er lite snø her nord.

Her hjemme er all klesvask tatt inn, og veden er godt innen rekkevidde. Så er det bare å krysse fingerene for minst mulig skader fra stormen, og holde seg inne, som rådet er.

Hvordan får stormene navn? Det kan du se her.

Ser på lista at norrøne navn dominerer. Ask var ifølge den norrøne skapelsesberettelsen, den første mannen som ble skapt. Kvinnen var Embla. Den fortellingen kan du høre meg forteller her.Bildet er hentet på we heart it.

Rapunzel i en rosa drøm

Ettersom jeg har vært syk idag, og vært innestengt hele dagen, som en annen Rapunzel, har jeg ikke klart å blogge noe... Byr derfor på et nytt antrekk fra Fairytale Fashion. Rapunzel.

lørdag 23. januar 2010

Æsops teater


På NRK Super sendes for tiden en britisk animasjonsserie som heter Æsops teater. Det er en svært fornøyelig opplevelse.

De kjente Æsopfablene blir gjenfortalt av en omreisende teatertrupp med en leder som tilfeldigvis også heter Æsop. Med seg i truppen har han reven Penny, kaninen Leon og en gjeng griser kalt Nøfflingene. Sammen reiser de fra by til by og setter opp teaterstykker.

Her er mye komikk med en ulven Æsop som i tillegg til å være leder, er truppens skribent for stykkene som settes opp. Som i fablene er det alltid en moral på slutten, men Æsop selv har ikke så veldig mye selvinnsikt, og dette fører nødvendigvis til en del komiske selvmotsigelser. Med norske stemmer på kav trønder, er dette et ti-minutt jeg prøver å få meg daglig.

Offisiell hjemmeside

fredag 22. januar 2010

Eventyr sjokolade


Jeg nevnte tidligere at jeg hadde oppdaget en eventyrblogg som jeg liker så godt. I denne amerikanske bloggen er det oppfordret om å sende inn tips om det meste som har med eventyr å gjøre. Så jeg sendte en epost med tips om vår egen norske melkesjokolade som har med et eventyr. Jeg tipset også om eventyrbrusen vår.

Heidi Heiner har allerde postet et innlegg om Freia melkesjokolade, og lover å gjøre research på rødbrusen også.

Hun forteller også at oldeforeldrene hennes var emigranter fra Norge, og det forklarer jo at hun har mye informasjon om det norske eventyret Østenfor sol og vestenfor måne, på hjemmesiden hennes.

Papirdukker og Fairytale Fashions

Da jeg var liten var papirdukker en favoritt blant lekene mine. I tillegg til de man kunne få kjøpt, pleide ukebladene å ha egne sider hvor man kunne klippe ut papirdukker med klær. Pfte måtte man fargelegge klærne selv, og dukken måtte limes på papp.

Hos bestemor og bestefar ble det spart på sånne sider i ukebladene, og når jeg kom på besøk satt jeg ved kjøkkenbordet og klippet ut klærne med en stor, tung og blank saks. Viktig å holde tunga rett i munnen da! Man prøvde jo av og til å lage egne papirdukker, men det er klart at de som kom fra butikken var det stor stas med.

Jeg lurer på om det er drfor jeg er blitt helt hekta på Polyvore. I løpet av få dager har jeg nå satt sammen flere outfits i en kolleksjon jeg kaller Fairytale Fashions.

Viser her min siste collage: Little Red Riding Hood.Lille Rødhette har fått seg pels (!) og har funnet ut at hun vil drikke rødvinen selv. Legg merke til ulve-ørebobbene og kjedet med ulvehode som anheng!

torsdag 21. januar 2010

Jeg har oppdaget en fantastisk blogg!


En hjemmeside jeg ofte har linket til er SurLaLune Fairy Tales. Her står det masse interessant stoff om ulike eventyr som Snehvit, Askepott, Den stygge andungen og flere andre klassikere. Her er tolkninger, historikk, illustrasjoner og detaljert informasjon om flere utgivelser av eventyrene, både som bøker og film. Ja, det er kort og godt mitt lille web-paradis!

At Heidi Anne Heiner, som står bak nettsiden, også har blogg har gått meg hus forbi. Skam på meg. Men nå har jeg oppdaget den, og jeg er så glad! For meg er dette skjokoladekake, bursdag, kaffe latte med H-melk, julaften, musicals og champagne på en og samme tid!

Fine, fine bloggen Sur LaLune Fairy Tales Blog som skriver akkurat om det jeg liker aller best: Eventyr! Hurra!

onsdag 20. januar 2010

Eventyrlig antrekk som Snehvit

Jeg gjør som Mammadamen, og lager en collage.

Inspirert av Snehvit har jeg satt sammen dette antrekket. Jeg mener man absolutt blir den vakreste i landet med hvit bluse (ladies room), gult, vidt skjørt (verse blancs), svart cape (bess velvet), sorte ballerina sko (net-a-porter), rød hårsløyfe (misselfrigde), epleveske (topshop.com), epleøredobber (zappos.com). Prikken over i-en er selvfølgelig lepper så røde som blod med en rød lebestift fra Chanel. mer info her.

Eirin forteller 7 ting...

Du store min, jeg har fått en award fra Mammadamen! Tusen takk! Mammadamen er nominert til mest velskrevne blogg av Foreldremanualen. Sjekk ut bloggen hennes, om du ikke allerde har gjort det.

Så var det de 7 tingene man skulle fortelle om seg selv, da...
 1. Da jeg var 23 år hadde jeg søkt på drama-teater grunnfag i Trondheim, og reiste dit på høsten for å møte opp, selv om jeg ennå sto på venteliste for å komme inn. (Jeg fikk gå der.)
 2. Jeg er fra en skikkelig jente/damefamilie. begge forelderene mine har bare søstre, og alle søskenbarna mine, bortsett fra en, er kusiner. I generasjonen under, både på mor og far siden min, er det kun tre gutter. Jeg har altså fem tanter, åtte kusiner, som igjen har seks døtre. I tillegg kommer da jeg og min datter til denne flokken!
 3. Av alle de ulike bydelene jeg har bodd i Oslo, likte jeg meg best på Majorstua (5 minutter til nærmeste H&M) og Sagene (rett ved vakre Vøienvollen gård).
 4. På videregående gikk jeg kun i sorte klær.
 5. Jeg bestemte meg omsider for å satse på musikk og teater etter Russerevyen på Fauske.
 6. Jeg har en fantastisk hukommelse når det gjelder å huske fortellinger, replikker, sangtekster, men elendig på å huske dagligdagse og praktiske ting.
 7. Jeg har utrolig lett for å bli rørt til tårer når jeg ser triste filmer eller tv-serier.
Jeg gir awarden videre til:
Skrekk og Gry
Vigdis tegneblogg
Lindas hjørne
Melis
heidi
Englekyss
Den gode feen

Kjoler i vintage stil

Via bloggen This and that, ble jeg tipset om denne nettbutikken. Jeg tipser videre. Pin Up Girl Clothing selger kjoler som setter en straks tilbake til femtitallet med pin up modeller og Rockabilly stilen! Her er det mye fint. Noe blir litt for vulgært for min smak, men absolutt mye lekkert innimellom. Disse kjolene skulle jeg gjerne hatt:En varm sommerdag i denne herlige blå matros-kjolen.
Denne passer til en tur ned til Down-town Fauske, når dagens små nødvendigheter skal handles inn.

Nå kan jeg holde stilen som museumskonsulent på kontoret på Salten Museum.
Og denne fantastiske drømmen av en kjole blir selvfølgelig til night-capen med min kjære...

mandag 18. januar 2010

The moon over Bourbon street

I kveld har jeg vært på øving med Finneid Hornmusikk. I april blir det konsert med storbandslåter. Jeg kal være solist. Da får jeg synge mange fine låter, da. Blant annet denne av Sting. Kjenner jeg blir i litt vampire-mood!!!!

søndag 17. januar 2010

Katten og reven

Jeg synes at jeg har verdens skjønneste katt. Gustav ser litt ut som en rev, noe som datteren min på 7 synes er helt topp. Hun elsker rever.

Før jul bestilte jeg diverse luer med dyreører til julegaver. Blant annet en revelue. Da de kom i posten fikk datteren min se reveluen og ble fortapt. jeg måtte selvfølgelig fortelle henne at denne skulle noen få i julegave.

Tror du hun ble glad da hun på julaften pakket opp gaven fra Gustav? Nå har hun luen på seg både innendørs og utendørs.

Ps: For ordens skyld må jeg si at jeg har plukket ned julepynten nå, altså.


lørdag 16. januar 2010

Da Grand Prix var storslagent og glamorøst

Ikveld er det andre delfinalen av Melodi Grand Prix, eller Eurovision songcontest som det heter internasjonalt.

Fra min barndom har jeg vært veldig opptatt av denne musikk-konkuranssen. med unntak fra noen år på 90 tallet har jeg fulgt ivrig med.

Dessverre blir det neppe like storslagent og flott ikveld, som på dette opptaket. Dette er fra 1956 med vinnerlåten "Refrain" som Sveits vant med. Den flotte kvinnen som synger heter Lys Assia.

Lydboklansering

I høst var jeg på dks-turné med forestillingen "Stallo sover ikke når sølvmånen skinner". Dette er en forestilling jeg og multikunstner, Sissel Horndal, har laget sammen.

Vi produserte den først for den lulesamiske bokbussen i 2008, og bestemte oss allerede da for å lage lydbok av denne fantastiske fortellingen.

6. februar, på samefolkets dag lanseres den på Straumen Rådhus i Sørfold. Sørfold kommune har i likhet med Fylkeskommunen bidratt med økonomisk støtte til dette prosjektet.

Da blir det i tillegg til salg av lydboken også lyddusj og servering av samisk tradisjonsmat.
Sissel

Vi gleder oss veldig. Sissel har denne uken gjort ferdig coveret som i seg selv er et eget kunstverk med bilder, illustrasjoner og tilleggsinformasjon om Stallo, trollet som bærer en kofte av sølv...

Mer om dette kommer senere. Foreløpig viser jeg bilder av de fantastiske håndmaskene som Sissel laget. De brukte jeg under forestillingen.

fredag 15. januar 2010

Troll & Ord - Nå også egen side på Facebook!


Jeg meldte meg inn i facebook i mai i 2007, så jeg har vært med i dette nettssamfunnet i 2 1/2 år. Nå har Troll & Ord, som er min lille bedrift, fått sin egen side her også.

Du kan bli tilhenger her.

Jeg har allerede sendt ut de første invitasjonene til et arrangement. Men det skal jeg fortelle mer om i morgen. Imellomtiden sier jeg ha en fortsatt fin fredag.

torsdag 14. januar 2010

En magisk himmel full av stjerner


I kveld da vi kjørte hjem fra et kaffeslabberas, ble vi fullstendig bergtatt av den stjerneklare himmelen. Vi stoppet og parkerte bilen i en strekning hvor verken gatelys eller annen beslysning forstyrret den funklende og fantastiske stjernehimmelen.

Så små, så små vi er. Så stort og uendelig universet er.

Vi så Karlsvogna, Polarstjernen, Lille Bjørn og Store Bjørn, og til og med en stjerne som falt. Jeg ønsket meg noe da.
Himmelen er full av fantastiske fortellinger om stjernebildene. Følgert du denne linken finner du historien om Lille Bjørn og Store Bjørn, og mange flere.

Om bokstaven I

Indre Tanker
Avisa Nordland gir ut et bilag hver onsdag i avisa, som heter Indre Salten. Her er en fast spalte som heter Indre tanker. Her har jeg et innlegg omtrent hver 8. uke, og skriver om ulike ting som opptar meg i skrivende stund.


Indiska
Favorittbutikk som jeg må innom når når jeg befinner meg sørpå eller hos søta bror.


Is og Ild
Sterke symboler og krefter som ofte fremstilles i eventyr og fortellinger. Ginnungagap var i norrøn mytologi det store intet, tomrommet, som var mellom is og ild. To verdener: Muspelheim hvor det var ild og Nifleheim hvor det var is.

Du kan høre og se meg fortelle den norrøne skapelsesberettelsen her.Isfolket
Sagaen om isfolket som jeg slukte som 14-15 åring. Masse fantasi, dramatikk, kjærlighet og eventyr!

tirsdag 12. januar 2010

Makin woopee - more broadcasting!

Venn med sjura

Sjura er etter gammel folketro, en fugl som står nært de underjordiske, og var dessuten en lykkefugl. Dersom du hadde et sjurreir i treet ved huset ditt var dette et godt tegn. Det beviste at du var på godfot med de underjordiske. Og de var jo ikke noen man ønsket å ha verken noe usagt eller ugjort med.

Hvis man drepte ei sjur eller ødela reiret hennes, kunne man risikere at man mistet ett eller flere av husdyra på gården.


Jeg har blitt fortalt en historie om Bestefaren min, Petter. Han hadde hørt at dersom man klarte å vekke ei sjur, så ville man igjen bli vekket av sjura de neste morgenene livet ut. Bestefar satte seg for det målet å greie det. Og jammen klarte ikke han en morgen å snike seg innpå ei sovende sjur som satt på ei grein. Bestefar skremte den slik at den våknet, og siden den dagen ble Bestefar vekket av sjura hver eneste morgen. Ja, så er jeg blitt fortalt.


Har du sjurreir i nærheten av huset ditt? Det har jeg.
Bildet er hentet her.

mandag 11. januar 2010

To vitser


Det er noe som heter at en god latter forlenger livet. Kanskje du ler av disse vitsene?

Jegervits

"To jegere var ute i skogen da en av de plutselig falt sammen og ble liggende på bakken. Han pustet ikke, og øynene var blanke. Kameraten ringte nødtelefonen:

"Vennen min er død! Hva skal jeg gjøre?"

"Rolig nå, jeg skal hjelpe deg," sa operatøren. "Først skal vi forvisse oss om at han virkelig er død."

Det ble stille i telefonen, og operatøren hørte et skudd. Så kom innringeren tilbake på linja: "Greitt, hva gjør jeg nå?"

Telegramvits

En hund gikk til et telegramkontor, tok fram en blankett og skrev: "Voff. Voff. Voff. Voff. Voff. Voff. Voff. Voff. Voff."

Kontoristen så over papiret og sa høflig til hunden. "Det er bare ni ord her. Det er mulighet for å sende et "Voff" til for samme prisen."

"Men," svarer hunden, "det gir ingen mening!"


søndag 10. januar 2010

Kreativ blogger award


I kveld mottok jeg en award fra Hanne som har den utrolig fine bloggen Hannes lille verden. Det er en kreativ blogger award, og jeg ble veldig glad for den. Tusen takk, Hanne.

For å ta imot awarden må jeg skrive sju sannheter om meg selv.
1: I kjelleren min står det fremdeles noen flytte-esker som jeg ikke har pakket ut ennå. Jeg flyttet inn sommeren 2008. De må jeg få tatt fatt på i vinter!

2: Jeg er svært svak for svensk kultur: språket, loppemarkedene, popmusikken, butikkjedene, artistene, krimen, filmene... Derfor hadde jeg svensk tema på min 35 års dag.

3: Jeg er ekstremt dårlig på å levere tilbake bøker jeg låner på biblioteket. Derfor er jeg overbevist om at jeg står på en intern svarteliste for hele landets bibliotek. (Jeg har tatt konsekvensen av det, og låner ikke mere bøker. )

4: Smørbukk var et av de morsomste eventyrene jeg visste om da jeg var liten.

5: Jeg drømmer, og har gjort det lenge nå, om å få reise til Island og Japan.

6: Jeg har en tatovering på høyre skulder, som er en islandsk galder som betyr lykke.

7: Jeg synes Mikael Persbrandt er knakende kjekk, selv om han tydeligvis er en drittsekk.

Jeg gir videre denne awarden til følgende kreative bloggere, og jeg håper de vil ta imot den.

 • Ingrid Riddervold som lager de lekreste ting av stoffer og melkekartonger. Hun har bloggen This and that.
 • Mona sin blogg Mona på Mora, hvor hun skriver åpent nært om sin hverdag.
 • Fru Storlien sin blogg, Fru Storlien, som er kreativ med alt fra bunadsøm til velskrevne og morsomme innlegg.
 • Bloggen Kreativ skribent som forfatter, grunder og proffesjonelle blogger Line har.


Bunaden min har krympet!!!

Jeg er den heldige eier av denne nydelige nordlandsbunaden i blått. Den blå er opprinnelig ment for kystdistrikene, mens den grønne til innlandet. Men tror egentlig folk velger den de liker best. Jeg fikk den til konfirmasjonen min, og alt som passer meg nå er søljene!!! (Men de har jeg faktisk brukt på andre kjoler og bluser.)

Sist jeg hadde bunaden min på meg var 17. mai i 2001. Året etter var jeg gravid, og siden har jeg ikke hatt sjanse til å få den på meg. Den har rett og slett krympet!!!

Hver mai kommer jeg på at jeg skulle ha fått sydd om bunaden (lagt den ut, ja) men da er det jo for sent til å få den ferdig til 17.mai. Så jeg har derfor bestemt meg for at denne vinteren skal jeg få dette gjort en gang for alle, siste frist i mars. Et så vakkert plagg fortjener ikke å ligge bortgjemt i et skap i et kott på åresvis.

Spesielt de årene jeg bodde i Oslo var det med stor stolthet jeg iførte meg denne bunaden. I et vell av ulike klesdrakter og bunader, viste jeg i likhet med de andre, hva slags landsdel jeg kom fra.

Visste dere at nordlandsbunaden ble ifjor kåret til Norges fineste bunad. Les om det her. Mer om bunaden finner dere her.Ida Maria fra Nesna hadde selvfølgelig på seg feststasen sin, nemlig en blå nordlandsbunad under utdelingen av spellemannsprisen i 2008.

lørdag 9. januar 2010

Jenta mi har fått tegnedilla!

Datteren min som er 7 1/2 år, har alltid vært glad i å tegne. Hun elsker å se på Øivinds blyant på barne tv, og har ofte papir og blyant klar da.

I det siste har hun tegnet veldig mye, og jeg synes hun er veldig flink.

Denne flotte tigeren har hun tegnet for å sende til Tegneby på barnetv.

Shopping på en lørdag

Jeg har visst ikke fått fullstendig avsmak på shopping etter julehandelen. Men nå gjorde jeg jo mye unna i god tid før, og det på nettet også. Så når butikkene frister med salg så må jeg titte å se om det er noe fint.

I de siste årene har jeg prøvd å være mer selektiv på hva jeg handler inn, så jeg tenker meg om tre ganger til før jeg går med varen til kassa. Impulskjøp har jeg gjort nok av.

Idag klarte jeg ikke stå imot et tilbud, og kjøpte meg en jakke som jeg aldeles ikke hadde planlagt å kjøpe. Men jeg har lenge vært på utkikk etter en sånn. Den er foret, har myk skinnkrage som kan tas av. Og så var den på HALV PRIS! Kjøpt og betalt!Fin, ikke sant?

Jeg har også handlet litt småtteri på NettPynt.no, som har fantastisk mye artig. Så ta en titt innom der dersom du liker ting og tang som er litt anderledes. Jeg har blant annet bestilt følgende:
Fluesopp til å henge opp. Tror det egentlig skal være på juletreet, men kan fint henge på en stor grønnplante jeg har.

Merkelapp i 50 talls stil til kofferten min. Merket at jeg trengte det sist jeg var ute og reiste til Berlin før jul. (Og teksten er overhodet ikke påtenkt min egen mamma, men kul er den.)

fredag 8. januar 2010

I dag er det Kjerringjuldagen


Forleden skulle jeg sjekke en merkedag på nettet, og på Wikipedia fikk jeg dermed vite at 8. januar er Kjerringjuldagen. Det syntes jeg hørtes interessant ut, og sjekket dette videre.


Kjerringjuldagen eller kjerringjula var en dag som ble markert spesielt i Nord-Norge og andre steder langs kysten. Det var en fering av at jula er over. For når mannfolkene reiste tilbake til Lofotfiske kunne kjerringene endelig sette seg tilbake, senke skuldrene og puste ut. For etter en lang tid med juleforberedelser og julefering kunne de endelig slappe av etter alt strevet.


Feiringen forgikk på følgende måte: Kvinnfolkene samlet seg med alle restene av julematen. De drakk sterk kaffe, og det viktigste av alt var ikke minst det å prate. Dette var fridagene for alle kvinner som bodde ved havet. Det var freden som rådde, og de kunne sitte med hendene i fanget og kose seg med god samvittighet.


Jeg har aldri hørt om denne tradisjonen før, men ble veldig glad da jeg leste om den. For som jeg unner dem denne dagen, i en tid og i omgivelser hvor lange dager med hardt arbeid var en livsnødvendighet.


Bildet er av en skulptur av tapre kystkvinner, som er laget av Ingun Dahlin.

torsdag 7. januar 2010

Vellykket tur på bruktbutikk

På Fauske har vi i tillegg til to anikvitetsbutikker (inntil nylig var det tre), også en bruktbutikk, Tia. Her kan man gjøre seg noen varp. Jeg er innom her helst en gang i uken. Idag fikk jeg gjort noen fine kjøp.Vase i farget glass og bordbrikker med rokokko-motiv.
12 vintage skjeer, fra 50-60 tallet tro? Rosa eggeglass i plast.Hvit påfugl i porselen og turkis perlekjede. Fargen er bare nydelig! Hvit blondekrave. En sånn har jeg lenge vært på utkikk etter. Fin til å pynte på kjoler eller overdeler. To par øredobber med tråder tvinnet rundt. Disse er bare skjønne, og jeg betalte en tier for hvert par. Legg merke til den fine "diamanten" på øreringene.

Lange perlekjeder i sort, rødt og hvitt. Litt 80 talls. Spesielt med de blå trekant-øredobbene i plast. Hvit liten emalje nål formet som en fjær.

Jeg er veeeeeldig fornøyd med dagens varp!


Eventyr om snøKorleis snøen fekk farge
Den gong Gudfader skapte verda og delte ut fargane, var det sommar, og ingen tenkte på snøen. Englane hjelpe til. Og så blei graset grønt, rosene raude og himmelen blå. Smørblomane blei gule, ekornet brunt. Og alle var glade. Men som året snudde og snøen kom dalande - ja, då var han fargelaus og nesten ikkje til å få auge på. Då gjekk snøen til Gudfader og spurde om det var meininga han skulle gå usedd gjennom verda. Nei, det hadde Vårherre ikkje tenkt. Men då hadde han gitt bort alle fargane, så det var inga anna råd, snøen fekk gå ut i verda og høyra om nokon hadde godhjarte til å dela med han.

Snøen vandra og vinden bar han. Først kom han til rosa. For han meinte det måtte vera gjevast å bli raud.
- Raude rose, vil du dela farge med ein som ikkje har og som ingen kan sjå? spurde snøen.
- Kalde snø, kom ikkje nær meg, sa rosa og stakk tornene ut. - Åldri får du farge av meg, du som bit meg i blad og knopp!

Snøen måtte gå fattig som han kom. Men så fekk han auge på nokre smørblomar som stod og glodde i ei eng.
- Vil de dela litt farge med ein som ingenting har og som ingen kan sjå? spurde snøen.
- Vi er ikkje gulare enn at vi treng det sjølv, svarte smørblomane. - Du som har så kalde klør kan vera glad til om ingen ser deg.

Så måtte snøen gå vidare. Om litt fikk han sjå nokre blåklokker i ein bakke.
- Vil de dela litt farge med ein som ingenting har og ingen kan sjå? spurde snøen. Men då blåklokkene høyrde kva det var, blei dei redde og bøygde seg ned i graset. Og då skjønte snøen at nokon farge var det nok ikkje å få der heller.

Slik vandra han frå blom til blom. Overalt fekk han same svar: Han som var så full av frost, måtte bare sjå å komma seg unna. Han spurde stein og gras, tre og skyer, menneske og dyr. Men ingen ville dela med han Til slutt hadde han spurt alle ting i heile verda. Bare ein liten blom var igjen, og den var kvit.
- Du er den siste i heile verda eg kan spørja, sa snøen,
- men det er vel ikkje å venta at du vil dela farvg med ein som er så kald som eg, du heller.
Men den vesle, kvite blomen svarte ikkje som alle dei andre.
- Tar du til takke med å bli kvit, kan det vel alltid bli ei råd, sa han. - Ille måtte det stå til i Guds skapning om ingen hadde godhjarte til å dela med andre.
Dermed skava han av noko kvitfarge og gav til snøen. Og slik gjekk det til at snøen fekk den reinaste og lysaste fargen i heile skapningen.
Snøen sa til blomen - Til takk for gåva skal du få veksa først opp av alle blomane om våren. Om du så veks rett opp gjennom meg, skal eg ikkje gjera deg noko vndt. Også menneska er glade i den blomen. De kaller han snøklokke. Men den som ser nøye etter, finn ofte ei grønn flekk i tuppen av dei kvite klokkene. Det er fordi han har gitt bort litt av farvgn sin.

Legende fortalt av Dan Lindholm


En annen vakker, og ikke minst lang fortelling er Snødronningen av H.C. Andersen. Følg denne linken til spennende stoff om det eventyret.
Det oppstod en feil i denne gadgeten